Да си призная, Песен за огън и лед беше една от поредиците, с които хич, ама хич не ми се захващаше. Когато общувам с фентъзи-фенове (90% от познатите ми), усещам, че има един вид "списък със задължителни книги", които ако не си чел, задължително започва да ти се натяква да ги прочетеш МОМЕНТАЛНО, колко са прекрасни, великолепни, уникални и как не си никакъв фентъзи фен, ако не си ги чел и т.н. и т.н. - трайте бе, хора, ще стигна и до тях, сега чета нещо друго! Пък и са си тухлички, не се четат за един ден... Признавам, запалих се по поредицата след като излезе сериалът. Дръпнах си първата книга в аудио формат - приятно е да ти четат на оригиналния език, пък и мога да си я слушам и докато работя - и съм доста впечатлена, наистина. Вече бях запозната с историята и героите, та там знаех какво да очаквам, но Джордж Мартин е страхотен разказвач и стилът му на писане направо те "вкарва във филма", както се казва, създава невероятна атмосфера, без да претрупва с излишни неща. Така че - да, признавам, много хубава поредица, само внимавайте, като се опитвате да зарибите нови фенове, прекаленият натиск ги отказва.